over ons

Oma's Kip

Onze vleeskuikens hebben een prima leven. Dat proef je! Ze voldoen aan het Keurmerk 1 Ster van de Dierenbescherming. Dat betekent dat ze minimaal 56 dagen leven en dat het gaat om een langzaam groeiend kippenras. Daarnaast zorgen we ervoor dat het onze dames aan niets ontbreekt. We strooien elke dag vers graan, zorgen voor een dag- en nachtritme, voldoende daglicht in de stal, én genoeg scharrelruimte in een buitenverblijf dat goed beschermd is tegen warmte en regen. Allemaal met een goede reden, want onze tevreden kip is en blijft toch echt de allerlekkerste kip!

Wij geloven in ons proces

En dat proef je!

Productie

Bij de productie van ons pluimveevlees komt er een heleboel kijken en hebben we te maken met verschillende gespecialiseerde bedrijven. Het begint allemaal bij de fokbedrijven. Daar worden de kippenrassen steeds verder verbeterd. Wij hebben gekozen voor de Hubbard-kip, een robuust ras dat goed tegen de kou kan. Da’s geen overbodige luxe in ons koude landje.

Een deel van de Hubbard-kippenfamilie gaat vervolgens naar de vermeerderaars, waar de hennen en hanen gekruist worden met broedeieren als resultaat. Deze bevruchte broedeieren worden overgebracht naar broederij Probroed en Sloots. Hier worden de eieren in grote aantallen machinaal uitgebroed. Kort na het uitkomen van het ei komen de kuikens naar onze stallen. Daar staat ze een heerlijk all-inclusive arrangement te wachten met het kippenvoer van Coppens Diervoeding op het menu. Alles voor een goede start!

Duurzaam

Duurzaamheid is belangrijk, voor ons én voor de consument. Duurzaamheid draait om Planet (milieu), People (sociaal) en Profit (economie), voor ons alle drie even belangrijk. We zijn constant op zoek naar de juiste balans tussen deze elementen. Door er bewust mee bezig te zijn, blijft er een toekomst bestaan voor scharrelpluimvee.

Kwaliteit

Wij doen mee aan de Integrale Keten Beheersing (IKB), een kwaliteitszorgsysteem voor de productie van o.a. scharrelpluimveevlees. IKB is in het leven geroepen om de consument een kwalitatief en veilig te consumeren product aan te bieden. Hierbij wordt er gelet op de kwaliteit van de voedingsmiddelen, maar ook gekeken naar de gezondheid van mens, dier en milieu.

IKB houdt de registratie bij van het vee, vanaf het boerenbedrijf tot in het slachthuis en de winkel. Zo kan er ook op elk moment gecheckt worden wat de geschiedenis en de status is van ons scharrelpluimvee. Als IKB-deelnemer hebben we een speciaal certificaat en geven we garanties over onze manier van produceren, onze kwaliteit en de herkomst van onze kippen. De IKB-controles die we krijgen zijn onder andere gericht op de administratie, bedrijfsvoering, huisvesting, stalsystemen, diervoeding, medicijngebruik, diergezondheid, aan- en afvoer van dieren, transport, productveiligheid en hygiëne.

Kwaliteitseisen dierenbescherming beter leven ster 1
Hieronder de kwaliteitseisen van de Dierenbescherming waaraan Oma’s Kip voldoet. En waarop wij regelmatig worden gecontroleerd:

- Op elke 1 m² leven gemiddeld 11 kippen.
- De kippen kunnen naar buiten in een overdekte omgeving.
- De kippen krijgen extra graan bij gestrooid.
- Er is strooisel aanwezig in de stal.
- De kippen krijgen daglicht.
- Er is sprake van een dag- en nachtritme.
- Er zijn balen strooi aanwezig.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van antibiotica.
- Het gaat om langzaam groeiende kippenrassen.
- De kippen worden minimaal 56 dagen oud (8 weken

Hieronder de kwaliteitseisen van de Dierenbescherming waaraan Oma’s Kip voldoet. En waarop wij regelmatig worden gecontroleerd:

- Op elke 1 m² leven gemiddeld 11 kippen.
- De kippen kunnen naar buiten in een overdekte omgeving.
- De kippen krijgen extra graan bij gestrooid.
- Er is strooisel aanwezig in de stal.
- De kippen krijgen daglicht.
- Er is sprake van een dag- en nachtritme.
- Er zijn balen strooi aanwezig.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van antibiotica.
- Het gaat om langzaam groeiende kippenrassen.
- De kippen worden minimaal 56 dagen oud (8 weken

Veiligheid

Preventie, bewaking en bestrijding zijn belangrijk voor een goede diergezondheidszorg.  Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom heeft de Nederlandse overheid een aantal preventieve vaccinaties verplicht. Dat voorkomt een aantal hele nare uitbraken, zoals bijvoorbeeld de vogelpest.

Dierenartsencombinatie Zuidoost in Gemert zorgt ervoor dat onze kippen in topconditie blijven. Zij voert regelmatig onderzoeken uit naar de gezondheid en hygiëne.

Daarnaast heeft onze sector zelf het initiatief genomen om, naast de verplichte bestrijding van de bacterie salmonella, ook campylobacter te bestrijden. Op die manier kunnen we een constante kwaliteit en betrouwbaarheid van onze kipproducten garanderen.

In de keuken

Net als alle voedingsmiddelen kan ook kip micro-organismen bevatten die ziektes kunnen veroorzaken. Bacteriën, virussen, parasieten en schimmels… ze zijn overal, ook al kunnen we ze niet direct zien. Op rauwe kip dus, maar ook in de keuken en op je handen.

Bacteriën vermenigvuldigen zich in een warme en vochtige omgeving. Geef ze minder kans door kip altijd koel te bewaren. Vervoer onze kipproducten daarom vanaf onze winkel in een koeltas, en leg ze zodra je thuis bent in de koelkast op de koudste plek. De koelkasttemperatuur moet niet hoger zijn dan 4°C. Bewaar verse kip nooit langer dan 3 dagen na de dag van aankoop, en houd de kip gescheiden van ander rauw of bereid vlees. Bewaar diepvrieskip altijd bij -18°C.

Kiptips
  • Koop kip zo vers mogelijk; let goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
  • De houdbaarheidsdatum is alleen gegarandeerd bij een onbeschadigde verpakking.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep als je in de keuken met verse producten zoals kip werkt. Dat voorkomt het verplaatsen van bacteriën van de ene naar de andere plek (kruisbesmetting).
  • Gebruik keukenspullen niet steeds opnieuw en maak ze na elke handeling direct schoon. Leg gare kip bijvoorbeeld ook niet op een plank waarop eerder rauwe kip heeft gelegen.
  • Ontdooi kip een dag van tevoren in de koelkast. Leg kip niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het sneller te laten ontdooien.
  • Zorg dat kip altijd goed gaar is na bereiding. Je kunt bereide, gare kip maximaal drie dagen in de koelkast bewaren.
  • Vries je de kip in? Bij een temperatuur van -18 °C kun je kip twee tot drie maanden bewaren.
  • Gaat de kip op de barbecue? Da’s ouderwets lekker. Maar zorg er wel voor dat je de dikkere kipdelen eerst laat voorgaren.

Media

Mis geen enkel kipmoment

Meld je aan voor de Oma's Kip on Tour nieuwsbrief!